SCLERO.ORG
Search
ISN: Romanian Version
Romana:

Despre Scleroderma

Aceasta pagina a fost scrisa de Shelley Ensz, traducere Krista, si nu a fost editata medical. Vezi Disclaimer.

Ce este Scleroderma?
Diagnostic Dificil.
Tipurile Sclerodermei.
Efectele Sclerodermei.
Cauzele Sclerodermei.
Nu este Contagioasa sau Canceroasa.
Simptome si Tratament.

Ce este Scleroderma?

Scleroderma este o boala cronica rara, care afecteaza in general persoane intre 20-40 de ani, intr-o rata de 30 de indivizi la 100.000, iar rata dintre barbati si femei este de 4 la 1.

Diagnostic Dificil

Un diagnostic propriu al sclerodermei, este lung si dificil, atita timp cit este o boala rara, doar putini medici sint comuni cu ea, iar intr-o faza de inceput, poate asambla, simptomele altor bolii ale tesutulrilor conective, cum ar fi Lupus Eritematosus, Polymyositis, si arterita reumatoida, asta ca sa numim doar citeva dintre ele.

De obicei, aceasta diagnosticare de lunga durata, duce la o stare emotionala de depresie a bolnavilor, care majoritatea descriu, acesta perioada, ca fiind cea mai grea a bolii. Vezi: Diagnostic Dificil (Engl.)

Tipuri de Scleroderma

Scleroderma Se imparte in doua mari gategorii: Localizata, si Sistemica.

Scleroderma Localizata se imparte la rindul ei in : Localizata Liniara, si Localizata Morpfea., acestea afecteaza doar pielea(si foarte rar tesuturile de sub piele), dar nu afecteaza organele interne. Vezi: Tipuri de Scleroderma (Engl).

Efectele Sclerodermei

Forma Sistemica, a Sclerodermei, cauzeaza fibrozarea (cicatrici ale tesuturilor) organelor interne. Fibrozarea, poate ataca pielea, care isi pierde flexibilitatea, si se intareste. De aici, vine si denumirea populara de: "boala care transforma oamenii in statuie". (ex. Pielea fetei uscinduse si intarindu-se, expresia fetei ramine imobila.)

Cauzele Sclerodermei

Ramin necunoscute. In unele dintre cazuri, s-a facut o legatura cu expunerea intr-un mediu chimic. Genetic, celulele fetale, si unii dintre virusi, pot fi factori care sa duca la aceasta boala. Vezi: Cauzele Sclerodermei (Engl.)

Nu este Contagioasa sau Canceroasa

Scleroderma nu este o boala clasificata ca fiind contagioasa, asta insemnind, ca nu poti sa iei scleroderma prin stringerea miinii, imbratisare, sarut, contact sexual, prin singe sau lichide de orice fel ale organismului, folosind aceleasi tacimuri, sau prin stranut, respiratie. Si nu este sub nici o forma de natura canceroasa.

Simptome si Tratament

Pina in prezent, inca nici un fel de medicatie nu s-a dovedit eficienta in tratarea Sclerodermei. Sint doar diferite forme de terapii, care pot ajuta, si trata unele dintre simptome. Vezi: Simptome si Tratament (Eng.)

Krista Lurtz

KristaPovestea Mea: Krista Nu este prea usor, sa incepi sa-ti scri propria istorie, in asemenea situatie.

De ce? Pentru ca habar nu am daca sa scriu despre Krista de acum citiva ani, sau Krista cea de acum. Da, sunt tot eu. Dar sub o altaforma fizica…

Povestea Mea: Krista (engl.) I promised Shelley that some day, I would try to write my "real" story. It's been some time since that day. I tried, yes, I did. But, there's something which kept me from doing it…

To Krista: Global Outreach Excellent Award

SWA Global Outreach Excellence AwardThis award from the Scleroderma Webmaster's Association was given to Krista Lurtz, ISN Romanian Translator, for her excellent global outreach efforts.

Go to Fotografii
 
 

SCLERO.ORG is the world's leading nonprofit for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses. We are a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected]. Disclaimer. Privacy Policy.