SCLERO.ORG
Search

Mitä skleroderma on?

(Finnish: What is Scleroderma?)

Hei, nimeni on Emmi Myohanen ja olen opiskelija Suomesta, teidän ISN kääntäjnne (suomi). Minulla diagnosoitiin paikallinen skleroderma kun olin 6 vuotta vanha, 1996. Olen möys Suome skleroderma yhdistyksen sihteeri, joka on ISN:n yhteistyökumppani.

Mitä skleroderma on?
Kirjoja sklerodermasta
Esitteitä sklerodermasta
Skleroderman muodot
Skleroderman diagnosointi
Vaikea diagnoosi
Skleroderman syyt
Skleroderma ei ole tarttuva tauti
Systeemisen skleroderman oireita
Kliiniset sklerodermatutkimukset ja -hoidot
Tietoa sklerodermasta
Patient Stories

Mitä skleroderma on?

Author: Shelley Ensz. Translator: Emi Myohanen. Scleroderma is highly variable. See Types of Scleroderma. Read Disclaimer

Skleroderma on harvinaine, krooninen autoimmuunisairausa, joka koettelee arviolta 300 000 amerikkalaista, erityisesti naisia jotka ovat 30-50 vuotiaita sairauden puhjetessa. Yleisesti ottaen sitä esiintyy yhdellä tuhannesta amerikkalaisesti, ja nais-potilaiden suhde mies-potilaisiin on noin neljän suhde yhteen.

Skleroderma on sekä reumasairaus, että sidekudossairaus. Reumasairaus viittaa ryhmään erilaisia tiloja, joiden tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat tulehdus ja/tai kipu lihaksissa, nivelissä tai muissa kudoksissa. Sidekudossairaudet vaikuttavat erilaisiin kudoksiin kuten ihoon, jänteisiin ja rustoon. NIAMS.

Skleroderman muodot

Skleroderman muodot. Sklerodermasta on kaksi yleisintä päämuotoa: Paikallinen and systeeminen.

Systeeminen muoto voi vaikuttaa mihin tahansa osaan kehoa (iho, verisuonet ja sisäelimet). Systeemistä muotoa kutsutaan myös "systeemiseksi skleroosiksi", mutta sillä on myös muita termejä kuten diffuusi skleroderma, rajoittunut, CREST, and overlap.

Paikalliset muodot ovat morphea and lineaarinen skleroderma. Ne vaikuttavat vain ihoon (ja toisinaan myös sen alaisiin kudoksiin), mutta eivät vahingoita sisäelimiä, tai vähennä sairastuneen elinajanodotetta millään tavalla. Kun lapsella tavataan mitä tahansa skleroderma-tyyppiä (paikallista tai systeemistä), sitä kutsutaan myös lapsuuden sklerodermaksi tai juvenile sklerodermaksi.

Katsaus
Kaksi yleisintä muotoa: paikallinen ja systeeminen
Tyypin määrittäminen
Juvenile skleroderma
Paikallinen (morphea, lineaarinen, En Coup)
Nodular Scleroderma
Systeeminen skleroosi (rajoittunut/CREST, diffuusi, Overlap)

Esitteitä sklerodermasta

Esitteitä sklerodermasta. Ilmaisia esitteitä PDF muodossa tulostettavaksi. ISN.

Esitteitä englanniksi
Esitteitä japaniksi
Esitteitä espanjaksi (Español)
Tilaa esitteitä ISN:ltä

Kirjoja sklerodermasta

Suosittelemme kovasti ISN's Voices of Scleroderma kirjasarjaa saadaksesi ensiluokkaista lääketieteellistä informaatiota. Jokainen kirja sisältää artikkeleita maailman skleroderma-eksperteiltä sekä potilailta, heidän läheisiltään sekä selviytymistarinoita jokaisen sklerodermatyypin kohdalta, jotka jakavat kokemuksensa siitä, miten selvitä erilaisten skleroderman oireiden kanssa. Lääketieteelliset artikkelit on kirjoitettu  Dr. Joe Korn, Prof. Carol Black, and Dr. Marco Matucci-Cerinic toimesta. (Katso myös: Voices of Scleroderma kirjasarja and Tilaa ISN kirjoja)

Skleroderman diagnosointi

Skleroderma diagnosoidaan yleensä henkilökohtaisen lääketieteellisen historian kautta sekä fyysisten testien jälkeen. Verikokeista etsitään tiettyjä vasta-aineita. Ihosta otettu koepala on yleinen koe, kuten myös spesifisten elinten testaaminen systeemisten muutosten löytämiseksi. ISN

Systemic Scleroderma Symptom Checklist in our free PDF from the ISN's "What is Scleroderma?" brochures.

Vaikea diagnoosi

Vaikea diagnoosi. Kunnolliset sklerodermasta tehdyt diagnoosit kestävät usein pitkään ja ovat vaikeita suorittaa. Yleensä diagnoosin epävarmuus ja turhautuminen vaikuttavat potilaaseen suurest, jotka usein kertovat matkan diagnoosiin olleen sairauden vaikein osa. ISN.

Harvinainen sairaus
muistuttaa muita sairauksia
Epämääräiset ensimmäiset oireet
Sairauden puhkeamisen ensi merkit
Don't Meet Criteria
Huge Toll On Patient
Skleroderma experttejä
Koepalat
älä kysy, älä kerro
Anna diagnoosiin suostumus
Kaikille koirille syötetään koiranruokaa
Tukea
Mitä kertoa ihmisille
Diagnoosin uusinta ja muuttaminen
Potilaiden tarinoita diagnoosista

Skleroderman syyt

Skleroderman syyt. Skleroderman aiheuttaja on tuntematon. Jotkut skleroderma-tapaukset on yhdistetty kemikaaleille altistumiseen. Geenit, sikiöajan solut, gluteeni herkkyys ja virukset saattavat myös olla osatekijöinä skleroderman kehityksessä. Skleroderma saattaa olla näiden syiden yhteensattuma. ISN.

Mikä aiheuttaa skleroderman?
Advanced glycation lopputuotteet
Autoimmuunisuus
Autophagy
B-solut ja T-solut
joukko tutkimukset (pää sivu)
Cluster South Boston
Cytokines
Dendriitti solut
Lääkkeet
Endothelin
Ympäristö (pää sivu)
Keinotekoiset nivelet ja rintaimplantit
Infektiot
Elohopea (hampaan täyte)
Altistuminen piioksidille
Vinyyli kloridi
Sikiön solut
Perintötekijät
Gluteiini herkkyys
Homokysteiini, MTHFR C677T geeni
Hormonit ja kromosomit
Interleukiini
Luonnolliset tappaja solut
Oxidative Stress, Lipid Peroxidation
Platelet Aggregation Proteiinit

Skleroderma ei ole tarttuva tauti

Skleroderma ei ole luokiteltu tarttuvaksi, mikä tarkoittaa, että et voi saada sitä kättelystä, halaamisesta, suutelemisesta, seksuaalisesta kanssakäymisestä, verikontaktista, ruokailuvälineistä tai pisaratartuntana. Skleroderma ei suoranaisesti liity myöskään syöpään.

Systeemisen skleroderman oireita

Systeemisen skleroderman oireita. Systeeminen skleroosi (skleroderma) voi vaikuttaa mihin tahansa osaan kehoa, kuten ihoon, verisuoniin, tai kaikkiin sisäelimiin. Sklerodermaan liittyy myös kymmeniä eri sairauksia sekä muita autoimmuunitauteja. ISN.

Skleroderman liittyvät sairaudet
Hampaat/suu
Silmät
Gastrointestinal
Sydän (Cardiac)
Munuaiset (Renal)
Maksa
Keuhkot (Pulmonary)
Kuvia oireista
Raskaus
Raynaud'n oireyhtymä
Samankaltaisia ihotauteja
Sjögrenin syndrooma
Luusto (luut, nivelet, lihakset)
Iho ja hiukset

Kliiniset sklerodermatutkimukset ja -hoidot

Kliiniset sklerodermatutkimukset ja -hoidot. Tällä hetkellä ei ole todistetusti hoitoja tai parannuskeinoa skleroderman eri muotoihin. On kuitenkin olemassa toimivia ja vaikuttavia hoitoja moniin oireisiin. Monet näillä sivuilla listatuista oireista ovat nimenomaan systeemiseen skleroosiin liittyviä. ISN.

Clinical Trials Overview (Main Page)
Symptoms and Treatments
Scleroderma Experts
Scleroderma Research Registries
Current Trials, Open Enrollment
Completed: Positive Results
Completed: Awaiting Results
Completed: Inconclusive Results
Completed: Negative Results

Tietoa sklerodermasta

Overview of Scleroderma MayoClinic.

Living With Scleroderma. Understanding Your Disease. This Scleroderma Educational Program was developed by Dr. Jennifer Haythornthwaite with help from Dr. Wigley of the Johns Hopkins Scleroderma Center to help patients learn about Scleroderma and understand more about the physiological and psychological effects of the disease. John Hopkins Medicine, Scleroderma Center.

History of Scleroderma. Great resource for school reports, includes information about Paul Klee, the abstract painter who is perhaps the most famous person to have had scleroderma. ISN.

Voices of Scleroderma Volume 1 Book offers medical information about scleroderma by leading experts. Includes scleroderma symptom checklist, plus 100 personal stories of people living with scleroderma and related illnesses. ISN.

What is Scleroderma? "Imagine for me if you would that in certain areas of your body the skin has begun to thicken and harden. Then on top of this, you have a painful sensitivity to cold, frequent heartburn, stiff joints and various other internal problems." Amy (Daughter of a Systemic Sclerosis patient).

Scleroderma Patient Stories

Scleroderma Patient and Caregiver Stories. We feature the world's largest collection of scleroderma patient and caregiver stories, in many languages. The stories from this site also formed the basis for the ISN's Voices of Scleroderma book series. ISN.

Finnish Website

Suomen Skleroderma Yhdistys ry (Finnish Scleroderma Association).

Go to French Version (Français): Au sujet de la Sclérodermie
 
 

SCLERO.ORG is the world's leading nonprofit for trustworthy research, support, education and awareness for scleroderma and related illnesses. We are a 501(c)(3) U.S.-based public charitable foundation, established in 2002. Meet Our Team. Donations may also be mailed to:

International Scleroderma Network (ISN)
7455 France Ave So #266
Edina, MN 55435-4702 USA
Email [email protected]. Disclaimer. Privacy Policy.